Over haarwerken

Wat u als consument moet weten over Haarwerken

stylingWanneer is een haarwerk wel en niet aan te bevelen? Welke methoden zijn er om het haarwerk te bevestigen? Hoe lang gaat een haarwerk mee? Maar ook het aankoopproces, garanties en onderhoud zijn belangrijk voor u als consument om te weten.

Wij vinden het belangrijk dat u de juiste informatie en advies vooraf heeft voordat u besluit een haarwerk aan te schaffen.

U moet zich realiseren een ‘haarwerk’’ is een hulpmiddel, het vergt verzorging en onderhoud. U kunt het vergelijken met contactlenzen. In dit opzicht is een haarwerk een hulpmiddel om (gedeeltelijke) kaalheid te camoufleren en daarmee onopvallend te worden gedragen. Een hulpmiddel van ‘Echt Haar’ bestaat volgens ons niet want het is niet uw haar, maar hoogst waarschijnlijk menselijk of dierlijk haar waarbij u zich kunt of moet afvragen hoe dit proces tot stand komt.

Haarwerken worden gebruikt door mensen die tijdelijk of permanent kaal zijn als gevolg van natuurlijke haaruitval, een ziekte of een bijwerking van de therapie voor een ziekte. Het gebruik van haarwerken is tot op heden de meest toegepaste oplossing voor kaalheid (alopecia). Gelet op het feit dat circa 70% van de mannen en 55% van de vrouwen tussen de dertig en zestig jaar worden geconfronteerd met dunner haar, dit is genetisch bepaalde (klassieke) mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica).

Voor- en nadelen van een haarwerk

Vrouwen nemen vaker de beslissing om een haarwerk aan te schaffen. Het dragen van een haarwerk is niet aan leeftijd gebonden. Tot op heden is een haarwerk de enige oplossing die gedeeltelijk wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraars. De mogelijkheden van een haarwerk zijn in principe onbeperkt, al blijft ondanks alle ter beschikking staande technieken, het frontje van het haarwerk op het voorhoofd de meest kritische plaats met betrekking tot herkenning van het haarwerk.

Aan een haarwerk zijn zeker ook voordelen verbonden. Een haarwerk levert snel resultaat en men heeft voor het oog de volle haardos van vroeger terug. Er is een ruime keuze aan modellen, stijlen en kleuren. Voor jonge, zelfs zeer jonge mensen zijn er haarwerken met een eigentijds kapsel en ook voor ouderen bestaan er bij hun leeftijd passende haaraanvullingen.

Wanneer is een haarwerk wel en niet aan te bevelen

Alhoewel een haarwerk in principe door iedereen gedragen kan worden, zal het in de praktijk meestal worden aangeschaft worden door mensen die langdurig of tijdelijk geen of vrijwel geen haar hebben. Mensen die lijden aan:

  • Alopecia androgenetica ofwel de klassieke mannelijke kaalheid
  • Alopecia totalis/universalis patiënten die kaal worden door ziekte of door chemokuur
  • Alopecia areata. Een aandoening waarbij op het hoofd een of meerdere kale plekken ontstaan.
  • Alopecia traumatica. Hierbij is het haar beschadigd en afgebroken.
  • Cicatriciële alopecia. Kaalheid als gevolg van verlittekening van de hoofdhuid ontstaan door bacterie/schimmels, een ongeval met beschadiging van de hoofdhuid, verbranding of andere ongelukken.

Wanneer u van te voren weet dat uw haren zullen uitvallen, is het aan te raden alvast contact op te nemen met een haarwerker wanneer eigen haren nog aanwezig zijn, er kan dan beter beoordeeld worden welk model en welke kleur haarwerk het beste bij het uiterlijk van de drager passen. Haarwerken zijn niet aan te bevelen wanneer sprake is van:

  • Een snel geïrriteerde hoofdhuid
  • Bij aandoeningen op de hoofdhuid zoals eczeem of tumoren

Beslissingen bij de aanschaf van een haarwerk

Haar problemenBij de aanschaf van een haarwerk zal een aantal beslissingen genomen moeten worden ten aanzien van de opbouw en de gebruikte materialen van het haarwerk. Als consument heeft u twee keuzes namelijk “confectie” haarwerk of “maat” haarwerk.

Een confectiehaarwerk is een haarwerk waar u de de keuze heeft uit vele (ca. 1500) modellen die zijn voorgevormd en met of zonder kleine aanpassing direct draagbaar zijn en in vele kleuren leverbaar zijn.

Maathaarwerk wordt toegepast bij blijvende kaalheid of delen van het hoofd die nog bedekt zijn met haar waar een haaraanvulling nodig is geheel op maat aangemeten. Het ontwerp wordt door ons gemaakt zoals u als klant dit aangeeft. Hierbij worden de pasvorm, de gebruikte materialen, de lengte, de krulsterkte en andere eigenschappen precies naar wens gemaakt.

Het Montuur

Haar problemenVan belang is de basis (het montuur) van een haarstuk, dit is een vliesdunne folie (0,1 - 0,5 mm) die de kleur heeft van de hoofdhuid. Dit folie kan uit polyurethaan materiaal zijn opgebouwd maar ook uit skinfolie, monofilament of ragfijne transparante tules kunnen worden toegepast. De keuze van het materiaal bepaalt onder andere de zichtbaarheid van de montuur en het gewicht maar is mede afhankelijk van het 'karakter' van de hoofdhuid. Talgafscheiding, transpiratie en de samenstelling van de huidzuren spelen hierbij een rol. Het is daarom van belang dat de hoofdhuid eigenschappen van u als gebruiker bekend zijn. De contourlijn van de haarprothese kan volledig worden aangepast aan de vorm van de schedel en kan worden gevormd naar de natuurlijke contourlijn. Ook de afwerking van het montuur is van invloed op het draagcomfort maar is vaak persoonlijk.

Haarsoorten

Haar problemenDe huidige haarwerken zijn opgebouwd uit synthetisch haar, natuurlijk (menselijk) haar of een combinatie van beide. Natuurlijk of echt haar kan onderverdeeld worden in drie klassen: Europees, Mongoloïde (Chinees en Indo) en Negroïde haar. Men zal een keuze moeten maken tussen menselijk haar, synthetisch of een combinatie hiervan.

Nadelen van het gebruik van natuurlijk haar ten opzichte van synthetisch haar zijn onder meer dat het in de loop van de tijd onder invloed van UV -licht verkleurt en dat het een deskundige verzorging nodig heeft. Natuurlijk menselijk haar heeft daarin tegen meer draagcomfort en is model leerbaar (fhönen, krullen, straighten, kleuren e.d.) zoals echt haar.

 

Haar problemenEuropees haar is het beste te verwerken in een haarwerk. Dit haar is rond/ovaal van vorm en in verschillende texturen en kleuren verkrijgbaar. Dankzij de structuur, dikte en de mogelijkheden om structuur en kleur te wijzigen is dit toepasbaar in modische haarwerken. Het is echter schaars en daardoor een stuk duurder dan andere haarsoorten.

Mongoloïde haar en met name Indo haar vertoont veel overeenkomsten met Europees haar maar is harder, dikker en het onderlinge celverband is wat minder hecht. Toch zijn wijzigingen in structuur en kleur eenvoudig te realiseren. Indo haar is in ruimere mate voorradig en daardoor goedkoper dan Europees haar.

 

Haar problemenChinees haar is in ruime mate voorradig en daarmee het goedkoopste natuurlijke haar. Het is echter harder en veel dikker dan Europees haar. Om Chinees haar het uiterlijk te geven van Europees haar wordt het veredeld. Hierdoor zijn wijzigingen in structuur en kleur slecht aan te brengen. Natuurlijk haar heeft als groot voordeel omdat de meeste kappersbehandelingen kunnen worden toegepast.

Synthetisch haar is er in vele soorten met elk specifieke eigenschappen. Haarwerken van synthetisch haar laten zich eenvoudig in model brengen, zijn kleur- en vochtbestendig en zijn verkrijgbaar in nagenoeg iedere lengte, dikte en kleur. Het is door de drager zelf te onderhouden en het verkleurt nauwelijks. Synthetisch haar wordt echter soms statisch, kan gaan krullen en kan niet worden geverfd. De glans kan soms onnatuurlijk zijn en langer haar vervilt of pluist door wrijving of warmte.

De laatste ontwikkelingen van afgelopen jaren zijn bewerkbare hittebestendige polyestervezels waarop alle kappersbehandelingen zoals föhnen e.d. op deze polyestervezel kan worden toegepast. Ook is de levensduur van deze vezel veel groter dan van andere soorten. In plaats van een jaar, kan het haarwerk anderhalf tot twee jaar meegaan.

Voor alle gevallen geldt dat afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid transpiratievocht en het ‘s nachts dragen van een haarwerk of haaraanvulling van grote invloed is op de duurzaamheid.

Wijze van knopen

Haar problemenHaarwerken kunnen handgeknoopt, volledig machinaal of half machinaal vervaardigd zijn. Handgeknoopte haarwerken hebben als voordeel dat de haardichtheid nauwkeuriger aan te brengen is en daardoor het montuur dunner kan zijn. Daarnaast kan de haarrichting nauwkeuriger worden bepaald. Nadeel is de veel hogere prijs ten opzichte van machinaal geknoopte haarprothesen. De keuze van de haardichtheid (het aantal haren per vierkante centimeter) is van groot belang, meestal is dit afhankelijk van het gewenste model.

 

 

 

Bevestigingsmethoden

Voor de bevestiging van een haarwerk bestaan verschillende technieken die onder andere afhankelijk zijn van het al dan niet nog aanwezig zijn van natuurlijke haren. De keuze van de bevestigingsmethode is zeer belangrijk. Men moet erop kunnen vertrouwen dat de haarprothese onder alle ‘normale’ omstandigheden correct blijft zitten. Ondanks alle ter beschikking staande technieken, blijft het frontje van het haarwerk op het voorhoofd de meest kritische plaats met betrekking tot herkenning van een haarprothese.

Haar problemenClips zijn de meest eenvoudige toepassing, al dan niet in combinatie met tape of lijmtechniek. Deze clips kan men zelf openen en opnieuw aanspannen. Er zijn clips in verschillende grootte en kleur verkrijgbaar. Zowel bij het gebruik van clips als bij de hairfusion-methode dient men er zeker van te zijn dat men geen last heeft van metaalallergie.

 

 

 

Haar problemenDermalace band/micropoint, is een bevestiging met dermalace band, ook wel micropoint bevestiging genoemd. Aan de prothese is een katoenen rand met lusjes bevestigd. Het eigen haar wordt door de lusjes geweven en geknoopt. In verband met de groei van het eigen haar dient ook deze bevestigingstechniek na circa zes weken te worden herhaald.

 

 

 

Haar problemenNetmethode/fill-in methode Dit is een techniek die speciaal geschikt is voor mensen met dun haar. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van een soort ‘haarnetje’ waarbij op het vlechtwerk van het net haren zijn aangebracht. Het nehaatje wordt op het hoofd geplaatst en de eigen haren worden tussen de mazen door getrokken. Door de combinatie van eigen en ‘vreemde’ haren wordt het effect van een vollere haardos bereikt. Het haarnetje kan worden bevestigd aan het eigen haar door middel van de hairfusion methode, clips of de dermalace band techniek. Ook hier zal het netje na verloop van tijd steeds verder van de hoofdhuid af komen te staan door de groei van het eigen haar en zal het opnieuw moeten worden geplaatst of aangepast.

Hairfusion-methode ook wel hairwaving genoemd kan worden toegepast wanneer de hoofdhuid relatief een groter aantal natuurlijke haren bevat. Hierbij worden de eigen haren ‘vastgezet’ en ‘gelijmd’ in kleine aluminium buisjes die aan het haarwerk zijn bevestigd. De buisjes worden vervolgens met behulp van een tangetje dichtgeknepen. Deze methode kent een tijdslimiet van circa zes weken in verband met de groei van het eigen haar. Men moet zich realiseren dat men het haarwerk dan continu dient te dragen en men de prothese zelf niet kan afzetten.

Als er geen haar meer aanwezig is, kan het haarwerk door middel van tape of speciale huidlijm op de hoofdhuid worden bevestigd. Afhankelijk van het karakter van de hoofdhuid (transpiratie, talg, huidverversing, etc.) moet het haarwerk regelmatig opnieuw worden bevestigd. Dit kan men zelf doen wanneer men tape gebruikt. Daarnaast is er een keuze om speciale, huidvriendelijke lijmsoorten toe te passen die zijn ontwikkeld om hulpmiddelen te kunnen bevestigen. Deze lijmsoorten dienen na maximaal zes weken opnieuw te worden aangebracht. Daarnaast men moet zich realiseren dat men het haarwerk dan continu dient te dragen en men de prothese zelf niet kan afzetten.

Is er nog een hoefijzervormige rand van haar aanwezig, wat meestal het geval is bij mannen met klassieke mannelijke kaalheid, dan kan het haarwerk hieraan worden bevestigd. De voorkant van de prothese moet meestal wel worden getapet. Zo'n bevestiging kan circa zes weken meegaan (hierna zijn de natuurlijke haren te lang geworden). De voorkant zal een keer per twee drie weken moeten worden getapet of zo vaak als dat wenselijk is.

Het aanschaffen van een haarwerk

Wanneer u overweegt een haarwerk aan te schaffen, doet u er verstandig aan familieleden of vrienden bij het aankoopproces te betrekken. Zij kunnen u helpen met het maken van keuzes en kunnen vertellen of een bepaald model of type bij de persoonlijkheid van uzelf past.

Salon Voorveld is een ANKO Erkend haarwerkspecialist, u bent er van verzekerd dat u vrijblijvend wordt geïnformeerd over de mogelijkheden van haarwerken en dat u tot niets verplicht wordt om af te nemen, u tekent bij ons ook geen contract omdat wij een duidelijk en helder aankoopproces hanteren.

Eerste stap de “Intake”

In eerste instantie vindt een oriënterend gesprek plaats. Hierin wordt besproken wat de wensen en verwachtingen zijn en komen de voor- en nadelen, eventuele problemen, mogelijke aanpassingen e.d. aan bod. Vervolgens zal u een beslissing moeten nemen of u overgaat tot een haarwerk en zal vastgesteld worden of voor u het juiste haarwerk beschikbaar is voor het doel waarvoor het haarwerk wilt gebruiken. Valt de keuze op een haarwerk dan zal in de tweede fase keuze een gemaakt moeten worden welk model, type haar, kleur en waaraan andere eigenschappen of mogelijkheden de haarprothese moet voldoen.

 

Tweede stap “Aankoop proces”

Wanneer een keuze is gemaakt voor een confectie haarwerk en tevens het model, kleur, type haar en bevestigingsmethode is vastgesteld, kan de globale prijstelling van het haarwerk worden aangegeven. Daarna worden meestal een aantal diverse gekozen haarprothesen besteld om te kunnen vaststellen welke pasform en haarkleur het beste overeenkomen met uw uiterlijk of persoonlijke voorkeur. De levertijd van confectie haarwerken kan binnen 24 uur gerealiseerd worden. Als de haarwerken door ons ontvangen zijn, wordt een afspraak gemaakt voor een tweede gesprek, hetzij in onze Salon of bij u thuis. De diverse haarwerken kunnen gepast worden waarbij de uiteindelijke prijstelling voor het haarwerk vooraf wordt aangegeven. Tot op dit moment bent u tot kopen nog niets verplicht.

Confectie haarwerk wat aangepast moet worden (Semi maatwerk) b.v. haar bijknopen, vermaken e.d. wordt in eigenbeheer gedaan. Omdat aan het haarwerk een bewerking wordt gedaan bent u verplicht het haarwerk af te nemen. Aanpassingen aan een confectie haarwerk kan 1 dag tot 1 week in beslag nemen afhankelijk van de bewerking. Vooraf krijgt u een prijsopgave van het haarwerk en de bewerking aan het haarwerk.

Beslist u voor de aankoop van een maathaarwerk dan wordt een tweede afspraak gemaakt voor het aanmeten van uw hoofdvorm en wordt een mal gemaakt om het ontwerp van het montuur te laten maken indien het een full-cap of half-cap haarwerk betreft. In overleg worden de haarrichtingen dichtheid en eventueel aan te brengen scheidingen bepaald. De levertijd voor een maathaarwerk is 6 tot 8 weken levertijd. De levertijd voor haaraanvullingen is ca. 2-3 weken. Vooraf krijgt u een prijsopgave van het haarwerk of eventuele reserve haarwerken die nodig zijn. Voor maathaarwerken hanteren wij afhankelijk van het aantal haarwerken een gespreide betaling strategie.

Derde stap “Passen en nazorg”

Bij het aanbrengen van de haarprothese wordt uitgelegd en voorgedaan hoe men de haarprothese op moet zetten en verzorgen, eventueel wordt een afspraak gemaakt voor de nazorg van het haarwerk zeker te stellen. Ook wordt vastgesteld of u tevreden bent over het haarwerk en onze service. De haarprothese kan eventueel bijgesteld worden maar kan later ook nog worden aangepast aan uw wensen door middel van coupeknippen of mogelijke kleurcorrecties en maataanpassingen. De juiste pasvorm van het montuur speelt hierbij natuurlijk ook een grote rol. Belangrijk te weten is dat het haarwerk geleidelijk aan zijn uiteindelijke model krijgt.

 

Handige tips..?

Neem altijd een familielid of goede kennis mee wanneer u zich laat adviseren voor het aanschaffen van een haarwerk.

Wanneer men voor het eerst een haarwerk gaat dragen, is het mogelijk om, indien gewenst, de aandacht te verleggen door gelijktijdig andere wijzigingen in het uiterlijk aan te brengen, zoals het verwijderen van een baard, het opzetten van een bril, etc.

Het onderhouden van een haarwerk, dit wil zeggen het uitnemen, wassen en het modelleren kost circa € 50,00 – 75,00.

Een eenvoudig confectiemodel haarwerk van synthetisch haar is verkrijgbaar vanaf circa € 400,00 voor damesmodellen en vanaf € 800,00 voor herenmodellen. De herenmodellen zijn tweemaal zo duur, omdat bij mannen een duurder montuur toegepast moet worden vanwege de meestal kortere haren en gemaakt zijn van geheel of gedeeltelijk van natuurlijk haar. Dit is niet alleen duurder maar vergt ook meer arbeid.

Modellen van natuurlijk haar zijn voor mannen en vrouwen ongeveer even duur.

Bij de prijs van een maatwerkprothese van lang Europees haar moet men denken aan een bedrag van minimaal € 1850,00. De vermelde bedragen zijn in het jaar 2014. Hieraan kunnen overigens geen rechten worden ontleend.

MEER WETEN EN INFORMATIE OVER HAAR

Facebook Like